:: nak ikut tak nak, nak ikut tak nak...? ikut suka korang lah! hehee~^_^ ::

Oct 2, 2011

tingkatkan readers DIGEST anda???

www.tips-fb.com

salam readers digest!~

hari ini tieha nak menaip lelaju tekan keypad nie bercerita sal dunia blogging mengikut pandangan pendapat tieha sendiri.

ini mungkin lahir daripada pertanyaan beberapa rakan dunia maya bukan blogger tieha plus ada daripada rakan bloggers jugak~

"blog??? ape tu..??"
"asal buat blog???"
"best ke ade blog..???"
"yang ade nuffnang tu naik ker kutipan nyer, boleh kaya???"
"bile da ada blog, meriah ke traffic kat blog tu???"
"apa untung dapat daripada berblog tu???"
"followers??"
"komen ada yang baca ker..? kena reply ker..???"

nah! di atas ini adalah antara beberapa pertanyaan yang diajukan pada tieha dan mungkin juga pada para bloggers sekalian kan..???
kan kan kan??????
*okay sila angguk-angguk kan kepala yer! namo geleng-geleng~*

^_^

apa itu blog..?
pendapat tieha sendiri: blog ni satu medium untuk meluahkan rasa menzahirkan isi hati berkongsi idea dan sebagainya di alam maya.

kalau ditanya pada tieha kenapa buat blog nie, well, jawapan tieha ni.

pada zaman dahulu.. ada seorang puteri cantik...
EHHHHH!
bukan!

kira-kira 4 tahun dulu, tieha mula berblog untuk kepuasan diri.
sebab mahu belajar berbahasa inggeris since dulu amik TESL kan!
*entri dulu-dulu memang teruk gak*
dan sebab lain untuk menzahirkan isi hati di alam maya.
seronok atau tidak pula itu bergantung kepada setiap bloggers itu sendiri.
entri blog baik original lahir dari hati jangan kopipess. PAHIT PAYAU rasenyer!
kalau nak kopi pun, sile claimkan la siapa pembuat kopinyer~
=.='
*ini serius, sila percaya!*
jadik ikut pendapat tieha, setiap blogger pastinya punya jawapan sendiri untuk kenapa mereka berblog. kan?????
*kalu setuju, komen kat bawah! ^_^*

letak nuffnang atau tidak. juga hak individu.
naik atau tak bergantung. kaya tak kaya pun sama.
kita sendirik taleh paksa bloggers yang singgah belog kiter klik tabung nuffnang kiter tu.
tieha sendirik pun nuffnang tak naik-naik. tapi itu mungkin sebab tieha sendirik pun tak reti kot ngan nuffnang dan penggunaannya~
=.='
*i'm still learning~*

traffic blog? naik tak naik..??
bergantung kepada followers dan rakan bloggers anda sendiri. itu pendapat tieha.
semua ini ada kena mengena.
kalau nak traffic blog naik tinggi cam harga emas tu, sila lah merajinkan diri anda untuk berblogwalking ke blog rakan bloggers yang lain, join group ping blog MERIAH nie. rajin-rajinkan diri komen ping blog sana sini. jangan sekadar singgah hye hello cak je di shoutbox. dan jangan paksa rakan singgah ke blog anda.
yang paling penting, JANGAN PAKSA ORANG FOLLOW BLOG ANDA.
ini yang tieha pegang. nak follow atau tidak, itu hak individu. berkaitrapat la dengan sebab anda berblog. tieha berblog nak menulis cerita hidup andai boleh dikongsi bersama itu cukup.
dan apa yang tieha lakukan, tieha tak percaya istilah follow ni sangat. sebab ada yang setakat follow je. tayah cakap orang la, tieha dulu mula blogging camtu lah. asyik kejar follower dan follow blog orang. tapi tak singgah pun. jadi skang normally tieha akan link kan blog diorang yang tieha suka singgah lam blog tieha. so bila update, tieha terus terjah komen! tapi ada jugak blog yang tieha follow tu tieha selalu singgah kalau takde link pun~
^_^

komen di entri plak. bagi tieha perlu balas. tak kira lah pengomen itu da tak tengok da pun komen anda tu. yang penting anda hargai.
tieha lakukan ini. each entri wajib tieha komen. tanda balasan, tieha akan pergi ke blog diorang, singgah dan komen balik. dan singgah di shoutbox.
baru fair kan..???
@_@
*selalunya tieha suka dan akan komen di kotak shoutmix sahaja. chatbox agak sukar.*
nak tahu kenapa???
sebab chatbox kena tulis satu-satu balik. kalu shoutmix automatik kuar da website dan nama, tinggal message je isi. huhuu. tapi tak bermakna tieha pangkah terus blog tu, tieha guna kaedah lain, komen di entri mereka.
lagi satu, sila balas komen di shoutbox blogger yang singgah ke blog anda, bukan di shoutbox blog anda sendiri.
^_^
tapi nak guna shoutmix ke chatbox ke itu hak individu. pendapat sendiri, mula blogging dulu, guna chatbox, then terus setia guna shoutmix selepas tengok baik buruknyer~
*peace, EHHH???*

pasal entri plak itu hak masing-masing nak bercerita pasal personal ke information ke tutorial ke life ke love story ke ape ke. yang penting tahu nak jaga semua tu. kawal. blog tieha lak lebih kepada personal puitis ada sikit-sikit informasi~
yang penting blog kita tulisan kita, orang tak suka takpe. kiter takde mintak idea mereka pun untuk tulis lam blog kiter kan..???

*tieha pegang tu, sebab mulut orang taipan orang kita taleh berhentikan*
^_^


blog jugak mestilah tak serabut simple kemas rapi tersusun tak berat bersalji  berlagu unpause. hoi! alamadnyer banyak susah la!
plus, cursor bertulisan ikut gi mari gi mari ha amik kau!
tieha tak suka sangat.

ini semua pendapat tieha la. banyak lagi anda boleh google "bagaimana nak naikkan traffic blog" untuk tahu tentang nie.

tieha zahirkan apa yang tieha rasa. pendapat tieha.
^_^

anda???
*pendapat anda tiada salahnya*
^_^


okay lah! da terlebih panjang sudah rasanya entri nie.
terima kasih kepada yang sudi setia sehingga taipan terakhir tieha nie~
*hugs EHHH! million thanx!*

ANDA ADA PENDAPAT LAIN??? KONGSI NAK..??? KOMEN LA KALU SUDI~
^_^

PINKPINKPINK me:
tieha dapat tambah ramai kenalan baru alam maya dan dapat jumpa pulak di alam realiti, untung kan..??
baik tak baik, kita tolak tepi, hulur perkenalan dengan ikhlas, insyaALLAH~
*senyumtakperlukataapaapa*


32 contengan readers:

Ku Azhar said...

pendapat ku...............pendapat ku...............................hehehe

nub said...

dunia blogging bukan dunia utk tambah masalah =)

♥tiehanurfatiha♥◕ ‿‿ ◕♥ said...

ha! tau sangat da tu Ku Azhar!!! ngekss! ahaha!

nub!!! btul! stju!!! tapi kan. tieha penah kot timbul masalah dengan blogging nie. =.='

Saiazuan said...

yg penting happy blogging :)

♥tiehanurfatiha♥◕ ‿‿ ◕♥ said...

yeppp Saiazuan!!! btul tuh!! :)

I wong (依之汉) said...

well. I can consider yours as personal blog with this kind of characters:
1. Song on the blog
2. Blink2
3. Writing (childish)
4. Cartoon

And what's up with Reader's Digest?

*mood: troll*

Idzanfashila said...

haha. stuju ngan tieha.
btw, i'm still learning too.
:D

♥tiehanurfatiha♥◕ ‿‿ ◕♥ said...

I wong (依之汉)!! good that you noticed! :)

readers digest, well i love it! thanx for the opinion~


Idzanfashila!!!! kan! seppp mehhh! yeah!! ^_^

aimie amalina said...

toink2!
seronoklah dlm berbelogging kan?=]

TSYA'Z (~_^) said...

betol2....pling btol kt followers tuh...beriban2 pon buat apa....kalo sume tu hasil pksaan... ye dok?? hehe

♥tiehanurfatiha♥◕ ‿‿ ◕♥ said...

aimie amalina~ yeppp! seronok kot! tambah-tambah bila internet slow. blog ttp laju.. maka blogwalking la.. ahahaa.. :)


dan TSYA'Z (~_^)!!! yepp.. betul betul betul~ :)

kyra veronica said...

wow...blh ikot tips ni:)

♥tiehanurfatiha♥◕ ‿‿ ◕♥ said...

kyra veronica!!! yepp! sharing is caring~ sile! :)

Peto (nurul izzati) said...

wah~ ^^

Popoi said...

simple is more better~~ ^_^

♥tiehanurfatiha♥◕ ‿‿ ◕♥ said...

hye Peto (nurul izzati)!! ehehe! :)

yepp Popoi boy! better and better! :)

ghostwriter said...

kreatif nyer blog die!!!hehee...salam kenal sis...

♥tiehanurfatiha♥◕ ‿‿ ◕♥ said...

hey ghostwriter!!! hye!! huhuu.. thanx for the compliment. biasa3 je.. :) salam perkenalan jugak~ :)

aMira~ said...

tingkatkan readers DIGEST andaaaa!!

aMira~ said...

tingkatkan readers DIGEST andaaaa!!

aMira~ said...

tingkatkan readers DIGEST andaaaa!!

aMira~ said...

tingkatkan readers DIGEST andaaaa!!

♥tiehanurfatiha♥◕ ‿‿ ◕♥ said...

aMira~!!! ahahaaa!:)

Cik Jannah said...

tieha, dah ada niat nak wat post gini. tapi asyik terganggu.

♥tiehanurfatiha♥◕ ‿‿ ◕♥ said...

Cik Jannah!!! takpe. ada masa buat la jgak! :)

Fara E's said...

nice 1 ;D

Cik Jannah said...

tieha.. update lah. hehe

Nies alhaQ said...

saye suke post nih !
thanks dgn information yg bergune nih :)

♥tiehanurfatiha♥◕ ‿‿ ◕♥ said...

Cik Jannah!!! ehehe! kind of busy this few days.. will be soon! okay..?

♥tiehanurfatiha♥◕ ‿‿ ◕♥ said...

hye Fara E's!!! ehehehe! thanx! :)

Zul Fattah said...

persoalan itu aku dpat bila aku dah jd blogger skrang ni..
klau dulu.. aku tak tahu nk tanya sape2.. aku buat blog pun.. saje2 je.. lpas jumpa kawan blogger baru aku tahu.. apa blog tu sbnarnya

♥tiehanurfatiha♥◕ ‿‿ ◕♥ said...

Zul Fattah!! yepp! now ur belog is great! :)

 
♡ copyright by tiehanurfatiha ♡